Compliance is misschien wel belangrijker dan ooit. Niet alleen vanwege de alsmaar strengere wet- en regelgeving, maar ook vanwege een verschuiving in de verwachtingen van de maatschappij. Zaken als integriteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid worden steeds belangrijker. Bijvoorbeeld voor klanten die zoeken naar een leverancier of voor medewerkers op zoek naar een werkgever. Daardoor krijgt compliance steeds meer strategische waarde en rijst de vraag: is compliance nog altijd een moetje of wordt het een gamechanger?
De letterlijke betekenis van compliance is het naleven van relevante wet- en regelgeving en het werken volgens de door een organisatie zelf opgestelde normen, procedures en ethische richtlijnen. Kortom: werken volgens de regeltjes.
Op die manier voorkomt u significante boetes of andere straffen die volgen op het overtreden van de wet. Daarnaast gaan overtredingen vaak gepaard met een schandaal, met gezichtsverlies of reputatieschade. Ook dit risico verkleint u door compliant te zijn.
Compliance gaat om integriteit en gedrag
Bedrijven kunnen ervoor kiezen om hun compliance-strategie puur en alleen te focussen op naleving van wet- en regelgeving. Op deze manier wordt compliance vooral een must, of een ‘cost of doing business’. Een taak die er nu eenmaal bij hoort, afgevinkt dient te worden en meer als een last ervaren wordt dan dat het voordelen oplevert.
Echter, compliance heeft veel meer toegevoegde waarde te bieden als een bedrijf ervoor kiest om haar compliance-strategie naar een hoger niveau te tillen. Klanten, of dat nu consumenten of organisaties zijn, hechten steeds meer belang aan zaken als integriteit.
“Compliance betekent dat je je gedraagt. Het gaat om gedrag. Dat is alles”, zegt Sylvie Bleker-van Eyk, hoogleraar aan de postdoctorale opleiding Compliance en Integriteit Management aan de Vrije Universiteit Amsterdam en directeur Risk Advisory bij Deloitte Nederland, in een interview met Executive Finance. En omdat compliance over gedrag gaat, is compliance onlosmakelijk gekoppeld aan het begrip integriteit. “Integriteit gaat in de eerste plaats over vertrouwen in iets dat eigenlijk boven elke twijfel verheven moet blijven”, vertelt topadvocaat Jonathan Soeharno in datzelfde vakmedium.
LEESTIP - Wat betekent compliance in de dagelijkse praktijk? We vroegen het aan de Procurement Officer en Manager Operations van FMO: “Er worden veel eisen aan onze leveranciers gesteld” |
|
De strategische waarde van compliance
Experts van PwC benadrukken dat compliance een strategische waarde heeft en zelfs een gamechanger kan zijn voor bedrijven. Door middel van compliance kan een bedrijf namelijk meer vertrouwen uitstralen, met nieuwe en loyale(re) klanten als bewezen resultaat. Daarnaast kan strategische compliance zelfs een significant kosten- en concurrentievoordeel opleveren, aldus PwC. Bijvoorbeeld doordat initiatieven om compliance te verbeteren vaak ook zorgen voor efficiëntere processen binnen een bedrijf.
Volgens hen gaat ware compliance dan ook veel verder dan het simpelweg voldoen aan de wet- en regelgeving. Men zou het meer moeten zien als een verklaring van de waarden die de organisatie nastreeft en als een investering in toekomstige groei.
Ook Deloitte ziet dat bedrijven strategisch voordeel behalen als zij met hun compliance verdergaan dan alleen het volgen van de letter van de wet. De Big Four-speler adviseert bedrijven om de compliance-strategie te baseren op hun normen en waarden. Bovendien zien zij dat wanneer ethiek volledig in het DNA van een bedrijf verweven zit, dat een positief effect heeft op klantloyaliteit en op het respect voor het merk.
Aantoonbaar het goede doen
Klanten zijn niet alleen op zoek naar vertrouwen, maar hechten ook steeds meer belang aan bedrijven die het goede doen, in plaats van het gewoon goed doen. Of, zoals Forbes het formuleert: “Doing good is good for business”.
Het is niet voor niks dat het belang van environmental, social en governance-beleid (ESG) in het bedrijfsleven blijft toenemen. Uit onderzoek van Bain & Company blijkt onder meer dat bijna alle CEO’s (90%) ESG zien als een existentiële of grote disruptie. Een meerderheid (60%) ziet handelen volgens ESG-principes als een motor voor groei, terwijl twee op de vijf het zien als een manier om nieuwe markten te betreden.
“Hoewel de integratie van ESG-principes wordt gedreven door externe druk, waaronder regelgeving en een toenemend consumentenbewustzijn, grijpen veel bedrijven de kans aan om doelen te stellen die verder gaan dan wat van hen wordt geëist”, zegt Jenny Davis-Peccoud, partner bij Bain & Company en wereldwijde co-leider van de Sustainability & Responsibility-praktijk. “Steeds meer bedrijven geloven dat ESG hen een concurrentievoordeel zal opleveren.”
“Doing good is good for business”
Ook hier speelt compliance een rol. Ten eerste doordat bedrijven simpelweg verplicht worden om bepaalde ESG-regels op te volgen, maar daarnaast dus ook doordat organisaties ervoor (kunnen) kiezen om zichzélf bepaalde verdergaande doelen op te leggen. Door hiernaar te handelen, dit duidelijk vast te leggen én daarover te rapporteren, hebben bedrijven een mooi instrument in handen om aan klanten, leveranciers, investeerders en andere stakeholders te laten zien wat zij doen op het gebied van zaken als klimaatverandering en sociale verantwoordelijkheid.
LEES OOK: Van post-audit naar clearance model: wat betekent dit voor compliance?
Wat levert compliance op?
Kortom, met een strategische aanpak kan compliance veel meer opleveren dan alleen het voorkomen van boetes of andere straffen. Zowel bestaande als toekomstige klanten, maar ook medewerkers, leveranciers en andere relaties kunnen zien hoe integer uw bedrijf is, en wat jullie allemaal doen op de gebieden die voor u en hen belangrijk zijn. Met als uiteindelijk resultaat meer vertrouwen, meer respect en meer loyaliteit.
Dit bereikt u door het opstellen van doelen, procedures of normen voor uw bedrijf die verdergaan dan de bestaande regels (dit kan op allerlei gebieden zijn; van milieuvriendelijkheid tot kostenbesparing en van data security tot het voorkomen van fraude). Vervolgens is het zaak hier met de gehele organisatie naar te handelen.
Maar hoe krijgt u iedereen, van schoonmaker tot CEO, mee op het gebied van compliance? Dat leest u in de blog >> Compliance verbeteren: maak het makkelijker om compliant te zijn