Digitale transformatie is niet langer een trend - het is een noodzaak. Vooral nu duidelijk wordt dat het bedrijfsleven na de pandemie niet meer terugkeert naar "normaal". Daarnaast zorgt de wereldwijd stijgende inflatie ervoor dat uitstel van investeringen geen optie meer is. In deze blogpost onderzoeken we drie manieren waarop bedrijven digitalisering kunnen aanmoedigen.
TIP 1: De directie moet aan boord zijn
Leiderschap is de sleutel tot elke digitale ambitie. De rol van een corporate leider, zoals de CFO en de CIO, in de digitale transformatie is vergelijkbaar met die van een kapitein op een schip: hij of zij is verantwoordelijk voor de koers waarin gevaren wordt. De leider houdt het overzicht en stuurt de organisaties én alle medewerkers in de juiste richting.
Leiderschap in die zin betekent dus niet dat hij of zij zich bekommert om de dagelijkse werkzaamheden. Het is wel van cruciaal belang dat diegene in contact staat met de werknemers en managers op de werkvloer die de dagelijkse werkzaamheden uitvoeren. Door te luisteren naar collega's en hun uitdagingen en frustraties te begrijpen, kan de leider de verdere koers van de organisatie bepalen en daarvoor een plan opstellen dat de overgang voor iedereen zo soepel mogelijk laat verlopen.
Als de leider goed met het hele bedrijf in contact staat, blijven alle medewerkers betrokken, kennen zij hun verantwoordelijkheden en begrijpen ze de strategische implicaties van de digitale initiatieven op een overkoepelend niveau.
LEESTIP: CFO's focussen op kostenreductie: biedt p2p-proces mogelijkheden?
TIP 2: Benadruk de toegevoegde waarde van digitalisering
Verandering kan spannend zijn, maar de digitale transformatie heeft uw organisatie enorm veel te bieden. Maak alle collega's hiervan bewust en neem eventuele onzekerheden bij ze weg.
Een geautomatiseerd purchase to pay proces kan bijvoorbeeld een mooie kostenreductie opleveren. Zo bracht de TU Delft door hun p2p-proces te automatiseren de bestelkosten van 100 euro per order terug naar 55 euro per order. Daarnaast heeft de organisatie nu meer grip op uitgaven, is het bestelproces voor de eindgebruiker een stuk gebruiksvriendelijker en verbeterde hun strategische inkoop.
Door te automatiseren en te werken met data worden processen efficiënter en inzichtelijker, dalen de operationele kosten, wordt het werk voor medewerkers meer strategisch en analytisch (lees: interessanter) en voorkomt u menselijke fouten.
Maak collega's bewust van de voordelen en neem onzekerheden weg.
De angst dat zaken als kunstmatige intelligentie en machine learning de banen van mensen overnemen is misschien begrijpelijk, maar zeker niet gegrond. Het verzamelen en (deels) analyseren van data gebeurt dan misschien wel automatisch, maar de beslissingen en acties die daaruit voortkomen moeten nog steeds door mensen uitgevoerd worden. Het werk verdwijnt niet, maar het verandert en het is aan de leiders van de organisatie (ja, daar zijn ze weer) om hun medewerkers hierover te informeren en vooral enthousiasmeren.
Webinar
Automatiseren versus optimaliseren: voorkom dat u fouten in het proces automatiseert
TIP 3: Begrijp waarom investeren juist nu een goed idee is
Veel bedrijven houden momenteel de handen strak op de knip. Geld uitgeven in tijden van torenhoge inflatie, uitzonderlijke energieprijzen, verhoogde transportkosten, extreme personeelstekorten, oorlog, én een aankomende recessie, lijkt misschien niet de meest slimme keuze. Maar juíst dit soort uitzonderlijke tijden lenen zich uitstekend om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en een andere weg in te slaan.
LEES OOK: Financials en inkopers gezocht: krappe arbeidsmarkt blijft problematisch
In een artikel van Forbes staat dat “een overweldigende meerderheid (90%) van de wereldwijde leidinggevenden zegt dat het automatiseren van workflows na Covid-19 de bedrijfscontinuïteit zal waarborgen... Bijna hetzelfde aantal (89%) denkt dat digitaal getransformeerde bedrijven een concurrentievoordeel hebben.” En dat concurrentievoordeel moge inmiddels duidelijk zijn... Toch?
Volledig trendrapport gratis beschikbaar
Wil je meer weten over hoe corporates hun purchase to pay proces hebben ingericht en welke gevolgen dit heeft voor Inkoop en Finance? Lees dan het volledige Trendrapport Digitale Transformatie Inkoop en Finance 2023.
Daarin lees je onder meer over:
- In hoeverre betalen corporates hun facturen op tijd?
- Hoe komen inkooporders en facturen tot stand bij de Nederlandse corporates?
- Welke trends en ontwikkelingen hebben invloed op Procurement en Accounts Payable?